Feestelijke Sinterklaaslekkernijen: Gezonde twists op klassieke smaken!

Yolanda van der Hout
2 december 2024
personen
40 minuten
Snack

De Sinterklaastijd brengt gezelligheid, cadeautjes en natuurlijk de echte Sint lekkernijen samen. Geniet van de voorpret en maak Sinterklaas extra speciaal met deze lekkere zoetigheden, heerlijk én verantwoord!

Eiwitrijke pepernoten: een gezond alternatief

Met dit recept maak je ongeveer 25 eiwitrijke pepernoten: een gezondere keuze dan de traditionele variant. Perfect voor een verantwoord tussendoortje!

Ingrediënten (voor circa 25 stuks)

  • 125 g havermeel

  • 25 g vanille-eiwitpoeder (bijvoorbeeld Pure Whey of 100% Whey Protein van M Double You)

  • 50 g kokosolie

  • 5 el amandelmelk of magere melk

  • 3 el speculaaskruiden

  • 1 el kaneel

  • Snufje zout

  • Snufje bakpoeder

  • PEM-spray of bakpapier

Benodigdheden

  • Mengkom

  • Oven

  • Bakplaat

  • Blender, staafmixer of je handen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.

  2. Meng het havermeel, eiwitpoeder, speculaaskruiden, kaneel en kokosolie in een blender of met een staafmixer. Dit kan ook met de hand.

  3. Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft mengen. Het deeg zal enigszins korrelig zijn; dat is normaal.

  4. Kneed het deeg met natte handen tot een samenhangend geheel.

  5. Vet de bakplaat in met PEM-spray of bedek deze met bakpapier.

  6. Rol met natte handen kleine balletjes van het deeg en druk ze lichtjes plat op de bakplaat.

  7. Bak de pepernoten 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat de pepernoten afkoelen en geniet van dit gezonde tussendoortje!

Sinterklaascake met amandelspijs en pepernoten

Een heerlijke en gezondere Sinterklaastraktatie: eiwitrijke speculaascake gevuld met suikerarm amandelspijs en afgewerkt met een feestelijke topping van pepernoten en amandelschaafsel. Perfect voor pakjesavond of een gezellige winterdag!

Ingrediënten (voor 14 porties)

Voor de cake

  • 2 rijpe bananen

  • 180 g appelmoes (zonder suiker)

  • 2 eieren

  • 175 g havermeel (havermout fijngemalen tot meel)

  • 90 g vanille-eiwitpoeder (bijvoorbeeld 100% Whey Sensation)

  • 8 g bakpoeder

  • 5 g koek- en speculaaskruiden

Voor de amandelvulling

  • 100 g kikkererwten

  • 100 g amandelmeel

  • 25 g honing of agavesiroop

  • 1 tl amandelaroma of amandelextract

Ter garnering

  • 30 g (eiwit) pepernoten

  • 10 g amandelschaafsel

Bereidingswijze

1. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 185 °C en bekleed een cakeblik met bakpapier.

2. Cakebeslag bereiden

  • Prak de bananen in een grote mengkom en roer de appelmoes en eieren erdoor.

  • Voeg het havermeel, eiwitpoeder, bakpoeder en speculaaskruiden toe. Meng tot een glad beslag.

3. Amandelvulling maken

  • Pureer de kikkererwten fijn en meng met het amandelmeel, honing of agavesiroop, en amandelaroma. Zorg dat de textuur lijkt op die van traditioneel amandelspijs.

4. Cake opbouwen

  • Giet ¾ van het beslag in het cakeblik.

  • Vorm de amandelvulling tot een lange staaf en leg deze in het midden van het beslag.

  • Bedek met het resterende beslag en werk af met wat losse stukjes amandelvulling, pepernoten en amandelschaafsel.

5. Bakken

  • Bak de cake in 50 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een prikker; deze moet er schoon uitkomen.

  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem in 14 plakken snijdt.

Geniet van een heerlijke, voedzame Sinterklaastraktatie!

Pepernoten Cheesecake

Combineer de romige zachtheid van cheesecake met de kruidige smaak van pepernoten in deze feestelijke traktatie. Perfect voor Sinterklaas, maar ook heerlijk voor andere gelegenheden!

Ingrediënten

Voor de bodem

  • Pepernotendeeg (zie recept voor eiwit pepernoten)

  • 1 eetlepel ongezoete amandelmelk

Voor de vulling

  • 400 g cottage cheese

  • 250 g Griekse yoghurt

  • 2 theelepels speculaaskruiden of koek- en speculaaskruiden

  • 30 druppels stevia (of andere vloeibare zoetstof)

  • 2 eiwitten

Benodigdheden

  • Springvorm (16 cm)

  • Blender of keukenmachine

  • Eventueel kleine ovenschaaltjes

Bereidingswijze

1. Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.

2. De bodem bereiden

  • Maak het pepernotendeeg volgens het recept en voeg een extra eetlepel amandelmelk toe.

  • Neem de helft van het deeg en rol het uit tot een cirkel die past in de springvorm (16 cm doorsnede).

  • Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg en zorg dat ook ongeveer 2 cm van de rand bedekt is.

  • Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.

3. De vulling maken

  • Maal de cottage cheese in een blender of keukenmachine tot een glad mengsel.

  • Voeg de Griekse yoghurt, speculaaskruiden, zoetstof en eiwitten toe en mix tot een gladde massa.

4. Cheesecake samenstellen

  • Giet de vulling over de gebakken bodem in de springvorm. Als je extra vulling over hebt, giet deze dan in kleine ovenschaaltjes.

  • Bak de cheesecake (inclusief eventuele kleine schaaltjes) nog 40 minuten op 160 °C.

5. Afkoelen en opstijven

  • Laat de cheesecake volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zet hem daarna in de koelkast om verder op te stijven.

Geniet van deze heerlijke, kruidige cheesecake als perfecte afsluiter van een feestelijke avond!

Performance Sports Nutrition - Pure Whey
Pure WheyPerformance Sports Nutrition
7 smaken
 
M Double You - PEM Cooking Spray
PEM Cooking SprayM Double You
 
 

Andere recepten lezen

Moederdag kwarktaart

Lees meer >

Whey choco granola

Lees meer >

Je winkelmandje is leeg.

Verlanglijstje

Je verlanglijstje is leeg.