Duursport betekent een
langere tijd op een intensieve manier bewegen met het accent op
uithoudingsvermogen. Er zijn diverse vormen van duursporten, de drie meest
bekende zijn wielrennen, hardlopen en zwemmen. Daarnaast kun je ook denken aan
een combinatie van deze drie duursporten, de zogeheten Triathlon, schaatsen,
roeien, lang wandelen op stevig tempo of zelfs snelwandelen. Net als bij veel
andere sporten is ook voor duursport voeding van groot belang. Er zijn dan ook
verschillende vormen van voeding voor duursporters. Lees meer...
Duursport betekent een
langere tijd op een intensieve manier bewegen met het accent op
uithoudingsvermogen. Er zijn diverse vormen van duursporten, de drie meest
bekende zijn wielrennen, hardlopen en zwemmen. Daarnaast kun je ook denken aan
een combinatie van deze drie duursporten, de zogeheten Triathlon, schaatsen,
roeien, lang wandelen op stevig tempo of zelfs snelwandelen. Net als bij veel
andere sporten is ook voor duursport voeding van groot belang. Er zijn dan ook
verschillende vormen van voeding voor duursporters. Lees meer...
Wat zijn duursporten?
Duursporten kun je buiten uitoefenen, maar ook in de sportschool. Zo valt een goede spinningles van dik een uur ook onder duursport, oftewel cardiotraining. Net zoals een rondje op de hometrainer, loopband, roeitrainer en crosstrainer. Voor duursporters is het gebruik van deze apparaten uitermate geschikt om de algehele conditie te verbeteren en verschillende spiergroepen te trainen. Tijdens duursporten verbrand je veel calorieën en dit gaat zelfs tot na je training nog door. Hierdoor heeft je lichaam veel energie nodig om te herstellen, aanvullende voeding voor duursport kan je hierbij helpen.
Voeding voor duursporters
Net zoals bij andere sporten, geldt ook voor duursport dat gezonde voeding de basis is. Eet daarom voldoende groente, fruit en volkoren producten, zoals volkoren pasta, couscous en zilvervliesrijst, maar ook vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en zuivel. Verder worden vetten, het liefst zachte of vloeibare, ook aangeraden net als voldoende vocht. Om goed te trainen én te herstellen is het dan ook belangrijk goed te eten en te drinken vóór, tijdens en na een training of wedstrijd. Naast deze basis voeding kunnen supplementen voor duursporters je hierbij helpen.
Diverse soorten duursport en voeding
Hierboven hebben we al verschillende soorten duursporten benoemd. Er zijn daarnaast verschillende niveaus, mate van intensiteit en ook de duur van een training of wedstrijd kan erg verschillen. Wat de beste duursport voeding is om voor, tijdens of na het sporten te eten, is daarom per situatie verschillend. Zo is er andere voeding voor hardlopen geschikt dan bijvoorbeeld voor wielrennen. Als je het sporten op serieuze wijze op wil pakken, mag een goed doordacht trainings- en voedingsplan geschikt voor de specifieke duursport eigenlijk niet ontbreken. Ga dus niet direct als een dolle tekeer, maar laat je vooraf informeren. Hierbij kun je denken aan begeleiding van een personal trainer of voedingscoach. Zij weten welke duursport voeding het beste is voor jou.
Het moment van voedingsinname
Voor iedere duursporter is het in ieder geval belangrijk dat de laatste maaltijd 1 à 2 uur voor het sporten wordt gegeten en dat deze maaltijd het liefst veel langzame koolhydraten bevat. Koolhydraten zijn namelijk je energieleverancier en daarom belangrijke voeding voor duursporters. Tijdens het sporten transporteert het bloed zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren zodat deze het kunnen omzetten in energie. Als je te kort voor het sporten nog eet, gaat het bloed naar je maag omdat het daar nodig is eten te verteren. Hierdoor kan het proces van het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof door het bloed naar je spieren niet optimaal worden benut, waardoor je slechter gaat presteren.
Supplementen uithoudingsvermogen
Naast deze maaltijd moet je tijdens het trainen of de wedstrijd vooral ook voldoende drinken. Uit onderzoeken blijkt dat tijdens trainingen en wedstrijden nog steeds te weinig wordt gedronken. Dit komt de prestatie niet ten goede. Water en sportdranken met toegevoegde mineralen (elektrolyten) en snelle en langzame koolhydraten zijn uitermate geschikt als supplementen voor het uithoudingsvermogen. Deze sportdranken met koolhydraten kunnen 30 tot 60 minuten voordat je aan een training of wedstrijd begint, worden gebruikt om zo de glycogeenvoorraad alvast op peil te brengen.
Carboloaden
Een andere optie is koolhydraten laden. Het zogenaamde carboloaden, voornamelijk een bekend proces bij duursport. Bij duursport betekent dit dat je, een aantal dagen voor een wedstrijd, extra koolhydraten inneemt om te zorgen dat de glycogeen voorraden in de spieren maximaal geladen zijn. Klaar om als energie te worden ingezet. Een van onze uithoudings-vermogen supplementen die je hiervoor kunt gebruiken zijn de Carbo Energizers van Performance Sports Nutrition.
Voeding spieren herstellen
Na een stevige training schreeuwt je lichaam om voedingsstoffen. Je spieren moeten kunnen herstellen en dat kost ook energie. In de eerste twee uur na de training, stijgt de aanmaak van glycogeen van de normale 5% naar wel 8% per uur. Als je in die twee uur koolhydraten eet dan is het niveau van de glycogeen binnen ⅓ dag weer zoals voor je training en is je lichaam klaar voor een volgende training. Dit is dan ook dé voeding om je spieren te herstellen. Zou je dit niet doen, dan kan herstel wel een 1 tot 2 dagen duren: een significant verschil. Naast koolhydraten is het belangrijk voor duursport om eiwitten te nemen. Al je lichaamscellen en weefsels waaronder je spierweefsel bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten. Door zwaar te trainen of een zware wedstrijd ontstaan kleine scheurtjes in de spieren die moeten herstellen. Eiwit ondersteunt dit herstel en is daardoor de perfecte duursport voeding, maar doe dit wel in combinatie met voldoende rust!