In plaats van minder te eten om af te vallen, eet je meer! Klinkt dit voor jou als muziek in de oren? Dan wil je vast meer weten over het volumetrisch dieet. Het dieet is ontwikkeld door professor en voorzitter van Nutritional Sciences aan de Penn State University, Barbara Rolls. Het dieet is eigenlijk niets nieuws, maar werkt nog steeds hartstikke goed en simpel! Je eet voeding dat niet rijk is aan calorieën, maar wel rijk aan voedingswaarde.
Het volumetrisch dieet draait om caloriedichtheid. Je eet grote hoeveelheden voedsel, waardoor je je toch vol voelt. Dit voedsel is rijk aan voedingsstoffen, maar niet calorierijk. Zo eet je makkelijker onder je caloriebehoefte zonder honger te lijden. Diëtist Jacob Klessens legt uit hoe je calorische dichtheid van voedsel bepaalt: Je moet het aantal calorieën in de portie delen door het gewicht van de portie in grammen. Er zitten bijvoorbeeld 34 calorieën in 100 gram broccoli, waardoor de calorische dichtheid 0,34 bevat (34/100 = 0,34).
Het volumetrische dieet bestaat uit 4 voedingscategorieën.
Tijdens het volumetrisch dieet stel je maaltijden samen uit voornamelijke categorie 1 en soms categorie 2. Enkele keren kun je voedingsmiddelen uit 3 nemen en heel af en toe voedingsmiddelen uit categorie 4. Je kunt dus wel genieten van ongezonde voedingsmiddelen, maar met mate!
Meer eten, maar minderen in calorieën is een duurzaam dieet voor zowel op de korte als lange termijn. Veel mensen hebben last van het jojo effect en daar zou dit dieet wel eens de oplossing voor kunnen zijn. Voedsel dat rijk is aan water, vezels en magere eiwitten kan goed helpen om jou een verzadigend gevoel te geven. Volgens Klessens zijn vezels en eiwitten je beste vriend als je bezig bent met afslanken. Ze zijn niet alleen goed voor je, maar ze hebben allebei ook meer tijd nodig om te verteren in vergelijking met het eten van eenvoudige koolhydraten. Dit langere spijsverteringsproces zorgt er dus voor dat je je langer vol voelt.
Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn: meer eten voor vetverlies. Echter ziet Klessens ook een paar nadelen aan het dieet. Zo wordt er geen rekening gehouden met de gezonde vetten die bijvoorbeeld te vinden zijn in noten, avocado of zalm. Natuurlijk kunnen we voedsel die rijk zijn aan verzadigde vetten zoals chips, koek en snoep het beste laten staan. Maar onverzadigde vetten leveren wel degelijk gezondheidsvoordelen voor ons op. Gelukkig kun je dit zelf ook makkelijk toevoegen. Eet eens een salade met avocado of noten erdoorheen of ga gewoon voor een lekker stukje vis met heerlijke groenten.
Het tweede nadeel is dat er een mogelijkheid bestaat dat je te obsessief wordt met het dieet. Net als bij een dieet waar je calorieën moet tellen, zullen sommige mensen tot het uiterste gaan en in dit geval de calorische dichtheid op de gram nauwkeurig afmeten. Het enige doel van de calorische dichtheid meten is dat mensen weten hoe ze uitgebalanceerde maaltijden kunnen samenstellen, maar een obsessie moet het niet worden.